Kuusenkerkkäsiirappi ja voikukkasiirappi / vegaaninen hunaja



Alkukesästä innostuin vähän kokeilemaan uusia juttuja ja ajattelin jakaa ohjeet tännekin!


Ensin innostuin kerkkäsiirapista ja sitä kokeilin tehdä kahdella tavalla. Ensimmäinen tapa epäonnistui (siitä lisää ohjeen yhteydessä), mutta aion kokeilla sitä seuraavana vuonna uudelleen. Toinen tapa onnistui ihan kivasti ja sitä tulen myös tekemään jatkossakin. Tätä ollaan laitettu mm. suklaajäätelöön kastikkeeksi ja hyvää on! Sopisi varmasti myös lettuihin, kotitekoiseen granolaan ja vaikka mihin :)
Seuraavaksi kokeilin voikukkasiirappia, jota myös vegaaniseksi hunajaksi kutsutaan. Kun tämä oli valmista, maistatin Piipalle lusikallisen ja kysyin mitä olin hänelle antanut. Vastaus oli, että hunajaa. Tämä tosiaan maistuu ihan hunajalle ja käytän tätä teessä.
Tässä kerkkäsiirapin ohjeet, jotka olen poiminut retkipaikka.fi -sivustolta.

Auringon valossa uutettu siirappi
- Puhdan lasipurkki puolilleen kerkkiä tiukasti paineltuna
- Päälle kaadetaan sokeria (kaikenlainen käy)
- Lautanen kanneksi ja aurinkoon ikkunalaudalle
- Kun sokeri on sulanut, siivilöidään siirappi puhtaaseen purkkiin
- Säilyy viileässä jopa pari vuotta

Tämä meni pieleen siksi, että juuri kun aloin tätä tekemään, tuli epämääräinen kylmempi sääjakso ja aurinko vilahteli miten sattuu. Purkki siis kuumeni, kylmeni, kuumeni, kylmeni, eikä sokeri millään meinannut sulaa loppuun asti. Lopulta alkoi kerkät tummumaan ja hometta ilmestymään ja se kokeilu meni kompostiin. Seuraavana keväänä katson ensin säätiedotteet :D

 Keittämällä valmistettu siirappi
2 litraa kerkkiä
2 litraa vettä
1kg sokeria

- Liota kerkkiä yön yli vedessä
- Keitä tunti
- Siivilöi kerkät pois ja lisää sokeri
- Keitä 1-4h riippuen, kuinka paksua siirapista haluat. Varo keittämästä liikaa, ettei siirappi jämähdä purkkiin.
- Säilytä puhtaissa kuumennetuissa purkeissa viileässä

Voikukkasiirappi / vegaaninen hunaja (tähän oli monenlaisia ohjeita, joista sitten muuntelin omani)
1 litra perattuja voikukan kukintoja
3 dl vettä
4 dl hillosokeria

- Voikukista täytyy olla perattuna vain keltaiset osat
- Kiehauta kukinnot
- Anna seistä n. 20min
- Siivilöi kukinnot pois
- Lisää sokeri ja keitä hiljalleen n. 15min
- Säilö puhtaisiin tölkkeihin kylmään

Itse jätin siivilöidyt kukinnot poreilevan kattilan päälle siivilässä ja painelin niistä vielä viimeisetkin mehut mukaan liemeen.



Kommentit