Siemenkakkuja linnuille

Talitiainen, sinitiainen ja pyrstötiaiset leipävuokaan tehtyä kakkua syömässä

Maitopurkkiin ja kakkuvuokaan tehtyjä
Etukäteisvaroitus, postaus sisältää ehkä sata lähes samanlaista kuvaa linnuista, kakulla ja ilman🙈

Meiltä löytyy pihasta monenlaista sapuskaa linnuille, mutta siitä huolimatta innostuin tekemään myös muutaman siemenkakun. Näistä siemenkakuista onkin tullut suosituin eväs meidän pihassa, siispä ajattelin jakaa ohjeen tännekin, jos joku haluaa kokeilla😁 Näitä ohjeitahan netistä kyllä löytyy ja monenlaisia tapoja on tehdä. Useampaa tapaa minäkin kokeilin, niistä lisää alempana. Tässä ohje, jolla minä näitä lopulta olen tehnyt.

Pyrstötiaisia
Siemenkakkujen teko ei ole mitenkään työlästä, aikaa menee eniten odotteluun, jolloin voi tietysti tehdä jotain muuta.

Näillä tarvikkeilla saa yhden ison, tai pari pienempää kakkua. Muottina voi käyttää vaikka pyöreää kuivakakkuvuokaa, silikonivuokaa, maitopurkkia, leipävuokaa, saviruukkua (tuki reikä pohjalta).. Mitä vain, mikä kestää lämmintä/kuumaa. Pyöreä kakkuvuoka on siitä hyvä, että keskelle jää reikä, jota on helppo myöhemmin käyttää ripustamiseen.

Punatulkku

250g kookosrasvaa (pelkkä kookosrasva menee pakkasessa kivikovaksi, eivätkä linnut saa silloin syötyä)
0,5l rypsiöljyä
Herkkuja. Siis siemeniä, jyviä, pähkinöitä, kaurahiutaleita, jauhoja... Riippuen mitä sattuu kaapeista löytymään ja mitä lintuja ruokinnalla liikkuu. Itse laitoin auringonkukansiemeniä, kauraa ja murskattuja maapähkinöitä. Kutakin sorttia taisi mennä desi tai pari, en mitannut, kaadoin vain hyvältä tuntuvan määrän.

1. Lämmitä rasvat kattilassa sekaisin.
2. Anna jäähtyä viileässä. Tarkkaile ja sekoittele välillä, ettei rasva jämähdä liian kovaksi kattilan pohjaan ja laitoihin.
3. Lisää jähmeään soossiin siemenet, tai mitä oletkaan valinnut.
4. Laita rasva-siemenseos muottiin, tässä vaiheessa voit myös lisätä narun tai ripustuslenkin, jos sellaiselle on tarvetta.
5. Anna jähmettyä kylmässä.
Hömötiainen
6. Poista vuoka/muotti. Silikoninen muotti on helppo poistaa, samoin maitopurkki lähtee repimällä. Alumiininen vuoka lähtee helpoiten dippaamalla astian nopeasti hanakuumaan veteen ja sitten kääntämällä astia ympäri vaikka muovipussin päälle. Vaikka astia dipataan nopeasti, valuu siitä silti sulanutta rasvaa ja kakku kannattaa siirtää heti takaisin kylmään.
7. Kakku on valmis! Siis tarjolle😊👌

Talitintti ja urpiainen
No sitten niitä kokeiltuja tekotapoja.

Yksi ohje oli täyttää vuoka siemenillä n. 2/3 ja kaataa sula rasva päälle. Näin tein ensin, mutta kakuista ei tullut hyviä. Ehkä rasvaa olisi pitänyt olla enemmän, se nimittäin valui pohjalle ja päällimmäiset siemenet eivät jämähtäneet kakkuun kunnolla. Kakku siis mureni osittain, kun sen poisti astiasta. Sulatin mömmön uudelleen, eli tarvikkeet eivät silti menneet hukkaan.

Toisessa ohjeessa neuvottiin sekoittamaan siemenet sulaan rasvaan ja kaatamaan seos sulana vuokaan, mutta myöskään näin en saanut hyviä kakkuja. Seoksen piti antaa ensin hieman jämäköityä kattilassa, jotta sain hyviä tasaisia kakkuja.

Sitten ne loput lupaamistani lintukuvista😁

Pyrstötiaisille maistuu myös joten kuten talipallot. Nämä samat pallot ovat saaneet olla lähes koskematta koko talven telineessään. Edellisenä talvena pyörtötiaisia kävi säännöllisesti yhtenä parvena kahdeksan, nyt niitä on enää neljä. Alkutalvesta muistan nähneeni kerran kahdeksan, sitten kuusi ja nyt enää neljä. Jossain välissä kävi vain kaksi.

Parvi punatulkkuja pyörähtää aina välillä pihaan.

Muut linnut osaavat syödä ihan sävyisästi, mutta sinitiaiset häätävät ärhäkästi muita syömästä.

Hömppiä :)


Hömpät hiipivät syömään aina sinitintin silmän välttäessä.

Myös harmaapäätikkoja käy ruokinnalla kaksi. Tässä Pekan ottamassa kuvassa herra.

Ja tässä rouva. Heille maistuu lintujen makkara.

Ruoka vissiin maistuu.

Parvi viherpeippoja pyörii myös alueella, luulen nähneeni joukossa myös muutaman keltasirkun.

Pyrstötiainen.

Kovimpina pakkaspäivinä ei sinitintitkään joutaneet niin ärhäkästi muita hätistämään. Vähän varuillaan joutuivat muut silti olemaan.

Kommentit