Syksyinen kasvimaa

Tässä tämä toinen osa syksyisen pihamaan kuulumisista😊
Ensimmäisen osan julkaisin jo eilen.

Kasvimaalla tämä kesä meni harjoitellessa ja seuraavaa kesää ajatellen on mielessä jo monta juttua, mitä tehdään toisin.

Nämä pienet kasvihuoneet palvelivat oikein hyvin tämän kesän. Kolmion mallisissa majaili paprikat, chilit sekä vesimelonit ja tuossa suurimmassa oli kurkkuja ja pienemmässä laatikkomallissa tomaatit. Lisäksi ympärillä oli muutama lavankaulus, joista löytyi papuja, herneitä, porkkanaa ja perunaa.


 Vesimelonit oli tällainen villi kokeilu ja yllättävän onnistunut. Seuraavana keväänä uudestaan vähän viisaampana. Keväällä vielä manailin, että näitä ei todellakaan laiteta seuraavana keväänä, samalla kun luin ohjeita mm. tästä blogista. Touhu vaikutti ydinfysiikalta😁 Kyllähän noita kukkia joutuikin hieman kyttäämään, että niitä onnistui pölyttämään oikeaan aikaan.

Taimia oli kaksi, joista ensimmäinen kukki jo toukokuun lopulla ikkunalla. Silloin sain pölytettyä ensimmäisen tyttökukan onnistuneesti ja meloni alkoi kasvamaan nopeasti. Taimet siirrettiin ulos kasvihuoneeseen ja siellä ne olivat tyytyväisinä. Kesäkuun lopulla kova tuuli kuitenkin pudotti pikkuisen melonin ennen aikojaan. Se sai aikansa kypsyä sisällä ikkunalaudalla, kunnes se syötiin. Syömäpuuhista kuva tuossa alempana😋

Molemmat taimet kukkivat kesäkuun lopulla ja silloin onnistuin pölyttämään useita kukkia. Kumpikin taimi kuihdutti muut meloninalut pois ja jätti yhdet kasvamaan. Taimia lannoitettiin ja kasteltiin kovasti pitkin kesää ja pienille meloneille oli kasvupaikkana lankku ja tiili, etteivät mätäne kosteaan multaan. En uskaltanut ottaa taimia pois ruukuista, etten tapa niitä, mutta tuntuivat viihtyvän ihan hyvin niinkin.
Uudet melonit ehtivät kasvaa hieman isommiksi, mutta toissapäivänä nekin kerättiin pois. Ilmeisesti sää oli käynyt turhan kylmäksi, koska molemmat taimet kuolivat.

Ensimmäinen ennen aikojaan pudonnut meloni, maistui!

Eilen syötiin viimeisetkin kaksi melonia välipalaksi. Pieniä, mutta herkullisia!

Paprikat ja chilit pärjäsivät myös kasvihuoneessaan oikein hyvin. Nämäkin laitoin kaikki siemenestä kasvamaan, eli siihen nähden tuli oikein hyvät taimet😅 Chilit varsinkin venähtivät vähän pitkiksi, samoin tuo yksi paprika, mutta mitäpä tuosta. Paprikat kasvattivat oikein paksut ja vahvat varret vastineeksi ja chilitkin kestävät pystyssä omin voimin. Chilejä tuli ihan kivasti ja  ovat kuulema ärhäkkää tavaraa. Itse en ole uskaltanut maistaa😬 Paprikoita tuli ehkä turhankin paljon, kun eivät meinaa mahtua kasvamaan isoiksi. Nyt nämä kaikki on siirretty ikkunalaudalle odottamaan seuraavaa kevättä, saas nähdä selviävätkö sinne asti. Hieman eräässä facen ryhmässä peloiteltiin tuholaisilla.

Kurkkujen taimista onnistuin ensimmäisen satsin tappamaan siinä vaiheessa, kun niitä siirrettiin kasvihuoneeseen. Siis siemenet maahan ja ilmeisesti hyvän kesän ansiosta ehdittiin satoakin saada. Laitettiin sekä kasvihuonekurkkua että avomaankurkkua. Osa kurkuista maistui enemmän ja vähemmän kitkeriltä, mutta se taitaa mennä epäsäännöllisen kastelun piikkiin. Kurkkujen kasvihuoneesta tuli melkoinen viidakko, kun ei käynyt mielessä napsia ylimääräisiä haaroja ja lehtiä pois. Seuraavana kesänä sitten!

Perunaa ja porkkanaa on saatu nostaa koko kesä, tänä viikonloppuna on nostettu viimeiset. Porkkanat kylvettiin Piipan kanssa hurjan tiheään ja niitä on saanut harventaa reilusti. Ihan ensimmäisistä harvennusporkkanoista ei ollut syötäväksi, mutta sen jälkeen niitä on mutusteltu sellaisenaan, dippailtu ja keitetty. Seuraavana keväänä kylvetään siis melkein yhtä tiheään😅 Tomaatteja tuli reilusti ja niitä on muutama tuossa ikkunalaudalla kypsymässä. Tomaattien kasvihuoneessa oli käytetty vanhaa haprakkaa muovia, joka kesti sen minkä tarvitsi. Nyt muovit on päreinä ja seuraavana keväänä täytyy laittaa uudet.

Tämä kuuma kesä ja laiskat kastelijat taisi olla heikko yhdistelmä salaateille ja yrteille. Toista salaattia saatiin muutama kerta syödä, mutta tämä toinen on edelleen tässä vaiheessa. Nyt syksyä kohden se tuntuu jopa hieman virkistyvän😳

Yrtit kyllä itivät, mutta ei niistä mikään innostunut kunnolla kasvamaan.

Mansikkamaan kuulumisista kirjoittelinkin jo heinäkuun lopulla, sen postauksen voi käydä lukemassa tästä. Nyt masikan taimet näyttävät tältä! Etummaisessa laatikossa on frida -lajike, toisessa ne mun itse siemenestä kasvattamat kuukausimansikat ja kahdessa viimeisessä greenfingerit. Yllättäen nuo mun itse kasvattamat ovatkin kaikista parhaissa voimissa! Kolmessa taaimmassa laatikossa yritetään kovasti kukkia ja mansikoitakin siellä on useampi kypsymässä. Näinköhän vielä ehtivät😏 Sain myös muutaman rönsyn polkaa, jotka odottavat seuraavaa kevättä lavankauluksessa. Ja nyt kuvia katsoessa tajusin, että nuo reunamuovit mansikoilta on edelleen leikkaamatta pois😂

Kommentit